De kerk Bezoeken

test

Historie

De Grote of Sint Janskerk, in het centrum van Schiedam, is het oudste gebouw van de stad.

Op 5 december 1262 kreeg Vrouwe Aleida, Gravin van Holland en Henegouwen, een bijzonder ondernemende vrouw die Schiedam de stadsrechten gaf, toestemming van Hendrik, de bisschop van Utrecht, om een kerk te bouwen. Dat oorspronkelijke kerkje stond op de plek van het huidige hoogkoor en het voorste gedeelte van het middenschip. 

 

De bouw van het huidige gotische kerk begon in 1335 en werd voltooid in 1425. In de loop van de eeuwen is de kerk vele malen veranderd en gerestaureerd. De laatste restauratie werd in 2003 afgerond. In zijn huidige verschijning is de kerk een driebeukige hallenkerk.

 

 

 

Openingstijden

De Grote- of Sint Janskerk is geopend van 5 juni t/m 3 oktober 2021. U kunt de kerk bezoeken van dinsdag t/m zaterdag tussen 11.00 – 17.00 uur en op zondag tussen 12.00-17.00 uur, maandag gesloten.

 

Stadscocon* *Buiten de bubbel van je woonkamer

Van 5 juni tot en met 12 september 2021 staat het kunstwerk "Stadscocon* *Buiten de bubbel van je woonkamer" van kunstenaar Florentijn Hofman opgebouwd in de Grote- of Sint Janskerk Schiedam, georganiseerd door het Stedelijk Museum Schiedam. Kunstenaar Florentijn Hofman maakt voor het eerst een megagroot opblaasbaar kunstwerk onder een dak. Tussen de zuilen van de Sint Janskerk in Schiedam installeert hij de Stadscocon, waar je als bezoeker in mag. Ook dat gebeurde niet eerder. 


Groene oase
Eenmaal in de ruimte kun je tot jezelf komen, vertelt Hofman. ‘Je ervaart de kerk zoals je ‘m nooit zal ervaren.’ Tot dusver zagen alleen hij en de mensen van de ploeg tijdens de opbouw hoe zo’n inflatable er van binnen uitziet. De Stadscocon kent een lengte van 26 meter en is 9,5 m hoog én breed. Je kunt er van 5 juni t/m 12 september 2021 in volgens de dan geldende coronaregels.


Badeend, vos, beer, konijn
Hofman (1977) woonde en werkte enkele jaren in Schiedam en kreeg mede dankzij de sociale media internationale roem, onder andere met zijn reuzebadeend, die op verschillende plekken ter wereld ronddobberde. In Hong Kong trok Rubber Duck in een maand tijd 8 miljoen mensen. In zijn Schiedamse cocon kun je lekker wegdromen, even los van de dagelijkse hectiek. Dat gaat in stilte, al klinkt af en toe een muziekstuk op het orgel dat Hofman speciaal voor de installatie liet schrijven. Hofman is een van de tien deelnemers die dit seizoen meedoen aan het televisieprogramma Wie is de Mol? Kijkers weten al of hij al dat niet de Mol is.
Veel mensen kennen hem niet zozeer als eventuele mol, maar van zijn uitvergrote dieren. Rotterdam heeft een Bospoldervos, terwijl je in Amsterdam tegen een reusachtige beer opkijkt. Het gaat hem niet zozeer om het dier, maar om de verhalen die ze oproepen, legt hij uit. De tas in de vossenbek en het kussen onder de berenarm zeggen iets over de plek, de geschiedenis en de sociale context. Hetzelfde geldt voor het liggende maankonijn op de heuvel van een Taiwanese bunker.

Herboren
Hofman besprak zijn eerste ideeën voor Schiedam met gastcurator Charlotte Martens. Ging de kunstenaar opnieuw een dier neerzetten? En hoe zou dat passen in de kerk, het grootste en oudste gebouw van de stad? Eenmaal over de drempel van het godshuis voelde de kunstenaar iets totaal anders. Het bracht hem terug naar Japan waar hij met zijn gezin een boeddhistische tempel bezocht. Op verzoek van een monnik legden ze ondergronds – in het pikkedonker – een parcours af. ‘Je bent dan echt de controle kwijt, alles gaat op de tast en vertrouwen’, herinnert Hofman zich. Terug in het licht voelde hij zich herboren.


Kerkgebouw
Inspiratie voor de groene installatie haalde hij ook uit de gotische architectuur van het kerkgebouw, volgens Hofman ‘een waanzinnige plek’. Hij kwam er samen met Martens voor het eerst, ook al woonde hij 4 jaar aan het Stationsplein op slechts 5 minuten fietsen. ‘Het kerkgebouw lag vanwege de doorgaande weg en de winkels voor mij verscholen.’ Ook al speelde de kerk geen rol in zijn Schiedamse tijd, de stad gaf hem veel.


Kleur
Martens verwacht dat je de kleur na een tijdje niet meer waarneemt. ‘Dat ervaar je vooral als je weer naar buiten gaat.’ Na of vóór je bezoek kun je de buitenkant van het kunstwerk bekijken en de rest van het gebouw. De zijbeuken van de kerk kun je in de cocon niet zien. Wel merk je dat de lichtintensiteit verandert als er een wolk voor de zon drijft. Mogelijk straalt het groen van de cocon naar buiten, waardoor je buiten de kerk gefilterd groen licht ziet.


Transformatie
De titel van het kunstwerk knipoogt naar het werk waar Hofman bekend mee is: opgeblazen dieren. De vorm in Schiedam doet niet alleen denken aan een cocon maar wordt ook een plek om te cocoonen, je binnenshuis ontspannen. In de natuur is de cocon een wonderlijk spinsel, een omhulsel waar een rups in een vlinder transformeert. Wie weet is Hofmans cocon ook een plek voor persoonlijke transformatie.

Grote thema’s
Op wereldschaal zitten we sowieso in een fase van transitie, vindt Hofman. ‘De wereldwijde pandemie, vervuiling en het uitputten van natuurlijke grondstoffen zorgen ervoor dat de natuur en de biodiversiteit hard achteruitgaan.’ Op die manier stipt het kunstwerk grote thema’s aan en gaat het tegelijkertijd over persoonlijke onderwerpen. Het werk knipoogt ook naar het geloof. Groen is een religieuze kleur, zegt Hofman. ‘In het christendom is het de kleur van geloof, de kleur die naar een boom verwijst waarvan de bladeren altijd groen blijven. Ook bij de islam is het een heilige kleur. Groen was de favoriete kleur van Mohammed, de profeet droeg ook vaak een groene mantel.

 

Verhalen
Groen stond ook gelijk aan overleven. Zag je in de woestijn iets groens dan moest er ergens water in de buurt zijn, noodzakelijk voor de mens.’ Toch kun je dat alles ook naast je neerleggen. Hofman: ‘Het is natuurlijk interessant en wellicht waar, maar mij interesseert ook iets anders: wat zien en denken mensen als ze erin zijn geweest? Welke verhalen komen er los?’

 

Dit wil je weten
De kerk is voor de tentoonstelling van 5 juni t/m 12 september 2021 open van dinsdag t/m zaterdag tussen 11.00 – 17.00 uur en op zondag tussen 12.00-17.00 uur, maandag gesloten. Voor het bezoek reserveer je een gratis kaartje voor een tijdslot, dit kan via https://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/stadscocon/ 

 

Kijk hier het filmpje van de opening https://youtu.be/n7sp0Jkdyic

 

foto's Stadscocon: Aad Hoogendoorn

 
Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

De kerk telt tal van bezienswaardigheden We noemen er een aantal:

 
 • een met prachtig houtsnijwerk versierde renaissance kansel uit ca 1550;
 • één van de oudste Nederlandse orgelkassen, eveneens ca 1550;
 • een wetsbord uit 1619;
 • een epitaaf van Cornelis Haga, de eerste diplomatieke vertegenwoordiger van ‘De zeven Provinciën’ aan het Ottomaanse hof (ruim 400 jaar geleden);
 • twee negentiende eeuwse ‘witjes’ boven de toegangsdeuren in de zijbeuken;
 • doopvont uit begin 20ste eeuw;
 • gebrandschilderde ramen in het hoogkoor van Marius Richter (1947).

 

Drie bezienswaardigheden verdienen bijzondere aandacht:

 

 

 • De Consistorie of goudleerkamer
  Volgens de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed is dit in West Europa enige ruimte van deze omvang waarvan alle wanden met goudleer zijn bespannen. In verband met de RIVM richtlijnen is deze ruimte momenteel niet te bezichtigen. 

 

 

 

 

 • Het Lam
  Sculptuur van Sjef Henderickx uit 2010 opgebouwd uit brokstukken van de beeldenstorm van 1572. Van de kleinste brokjes formeerde hij het lam op de top van dit ontroerende kunstwerk.


  De grafsteen van Liduina (1380 tot 1433), stadsheilige van Schiedam
  Opgehangen in de directe omgeving van waar zich ooit haar graf bevond. De roodbonte zandsteen is  van veel oudere datum. Het was ooit het deksel van een stenen grafkist, zoals die in de twaalfde eeuw in Duitsland werden gemaakt. Hij behoort tot de oudste grafmonumenten in Nederland.

 

  


 

 

Beklim de toren

Van bovenaf gezien is alles anders! Het beste uitzicht over de karakteristieke binnenstad van Schiedam, met de hoogste molens ter wereld en vele monumenten, heeft u vanaf de 54 meter hoge kerktoren van de Grote- of Sint Janskerk.

 

De toren van de Grote- of Sint Janskerk is na de stadsbrand van 1428 gebouwd. In de toren bevinden zich de luidklokken, het carillon en de speeltrommel. Om bij de klokken te kunnen komen, klimt u 150 treden omhoog. Na 70 treden verder klimmen komt u bij de omloop waar het prachtige uitzicht over de stad je zal verrassen!

 

Via het I-punt kunt u een groepsexcursie boeken om de toren te beklimmen. Voor meer informatie, klik hier.

© Copyright 2020 | Grote- of Sint Janskerk Schiedam