De kerk Bezoeken

test

Historie

De Grote of Sint Janskerk, in het centrum van Schiedam, is het oudste gebouw van de stad.

Op 5 december 1262 kreeg Vrouwe Aleida, Gravin van Holland en Henegouwen, een bijzonder ondernemende vrouw die Schiedam de stadsrechten gaf, toestemming van Hendrik, de bisschop van Utrecht, om een kerk te bouwen. Dat oorspronkelijke kerkje stond op de plek van het huidige hoogkoor en het voorste gedeelte van het middenschip. 

 

De bouw van het huidige gotische kerk begon in 1335 en werd voltooid in 1425. In de loop van de eeuwen is de kerk vele malen veranderd en gerestaureerd. De laatste restauratie werd in 2003 afgerond. In zijn huidige verschijning is de kerk een driebeukige hallenkerk.

 

 

 

Openingstijden

De Grote- of Sint Janskerk is vanaf zaterdag 15 april 2023 weer geopend voor bezoek.

U kunt de kerk bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Onze gastheren en gastvrouwen zijn dan aanwezig en kunnen u van alles vertellen over de bezienswaardigheden in het gebouw.


Wilt u ook de consistoriekamer oftewel de ‘goudleer-kamer’ zien? Vraag dan of onze gastheer of gastvrouw u vergezelt met de sleutel.


Wilt u met een groep de kerk bezoeken, dan kan dat op alle door de weekse dagen het hele jaar door. Neem contact op met info@sintjanskerk.nl voor meer informatie.

 

Op zondag en maandag is de kerk gesloten.

 
 
Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

De kerk telt tal van bezienswaardigheden We noemen er een aantal:

 
  • een met prachtig houtsnijwerk versierde renaissance kansel uit ca 1550;
  • één van de oudste Nederlandse orgelkassen, eveneens ca 1550;
  • een wetsbord uit 1619;
  • een epitaaf van Cornelis Haga, de eerste diplomatieke vertegenwoordiger van ‘De zeven Provinciën’ aan het Ottomaanse hof (ruim 400 jaar geleden);
  • twee negentiende eeuwse ‘witjes’ boven de toegangsdeuren in de zijbeuken;
  • doopvont uit begin 20ste eeuw;
  • gebrandschilderde ramen in het hoogkoor van Marius Richter (1947).

 

Drie bezienswaardigheden verdienen bijzondere aandacht:

 

 

  • De Consistorie of goudleerkamer
    Volgens de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed is dit in West Europa enige ruimte van deze omvang waarvan alle wanden met goudleer zijn bespannen. In verband met de RIVM richtlijnen is deze ruimte momenteel niet te bezichtigen.



 

 

 

 

 

  • Het Lam
    Sculptuur van Sjef Henderickx uit 2010 opgebouwd uit brokstukken van de beeldenstorm van 1572. Van de kleinste brokjes formeerde hij het lam op de top van dit ontroerende kunstwerk.






    De grafsteen van Liduina (1380 tot 1433), stadsheilige van Schiedam
    Opgehangen in de directe omgeving van waar zich ooit haar graf bevond. De roodbonte zandsteen is  van veel oudere datum. Het was ooit het deksel van een stenen grafkist, zoals die in de twaalfde eeuw in Duitsland werden gemaakt. Hij behoort tot de oudste grafmonumenten in Nederland.

 

 



 


 

 

Beklim de toren

Van bovenaf gezien is alles anders! Het beste uitzicht over de karakteristieke binnenstad van Schiedam, met de hoogste molens ter wereld en vele monumenten, heeft u vanaf de 54 meter hoge kerktoren van de Grote- of Sint Janskerk.

 

De toren van de Grote- of Sint Janskerk is na de stadsbrand van 1428 gebouwd. In de toren bevinden zich de luidklokken, het carillon en de speeltrommel. Om bij de klokken te kunnen komen, klimt u 150 treden omhoog. Na 70 treden verder klimmen komt u bij de omloop waar het prachtige uitzicht over de stad je zal verrassen!

 

Via het I-punt kunt u een groepsexcursie boeken om de toren te beklimmen. Voor meer informatie, klik hier.

© Copyright 2020 | Grote- of Sint Janskerk Schiedam