Evenement

Voorstelling De Heks van Almen

 

De heksenverbrandingen hebben grote invloed gehad op de ontwikkeling van onze maatschappij en de positie van vrouwen daarin. Theatermakers Achterhoek zoekt naar het licht in dit gruwelijke verhaal door verleden en heden te mengen. 

Elke locatie waar de voorstelling gespeeld wordt, krijgt een unieke versie van het stuk dat inzoomt op de plaatselijke geschiedenis. Een must see voor iedereen met een vrije geest!

De tournee van de afgelopen jaren ging langs plaatsen die een grote rol gespeeld hebben tijdens de heksenvervolgingen. Schiedam staat met Roermond, Onstwedde en Bredevoort in de top 10 van de heksen-vervolgingen in Nederland.

Schiedam neemt een belangrijke plaats in met 41 heksenprocessen en 8 verbrandingen in de 16e eeuw. Daarnaast hebben 2 Schiedamse vrouwen dankzij hun proces gezorgd voor een verandering in de heksenvervolgingen in Holland. 

In Schiedam wordt de voorstelling gespeeld in de Grote of Sint Janskerk die naast de Grote Markt ligt waar de verbrandingen hebben plaatsgevonden. De muren van de kerk waren getuige. 


Het verhaal
Als Aleyda in haar eigen huis wordt opgepakt en meegesleurd naar een bedompte kerker in Zutphen heeft zij geen idee wat de reden van haar vasthouding is. Pas wanneer haar dochter Greetje haar komt opzoeken wordt het duidelijk: Aleyda, de eigenzinnige vrouw die haar krachten en kennis van geneeskundige kruiden gebruikt bij haar werk als vroedvrouw, wordt verdacht van hekserij. 

 

Praktische info
Waar: Grote- of Sint Janskerk
Wanneer: Vr 31 maart & za 1 april om 20 uur | Zo 2 april om 15 uur
Tickets: €29,50
Koop hier je tickets: https://tickets.theatermakersachterhoek.nl/agenda.php
Check ook de website: https://www.theatermakersachterhoek.nl/schiedam

45 minuten voor aanvang van de voorstelling is de kerk open voor publiek. De voorstelling duurt 1 uur en 40 minuten en wordt zonder pauze gespeeld. Honden kunnen niet mee, de adviesleeftijd voor deze voorstelling is vanaf 12 jaar en ouder.© Copyright 2023 | Grote- of Sint Janskerk Schiedam