Evenement

Expositie Herman van Veen

Velen kennen Herman van Veen vooral als theaterfiguur. In de laatste twintig jaar heeft hij zich ook ontwikkeld tot een opmerkelijk en hooggewaardeerd schilder die exposeert in binnen- en buitenland.
 
Van 18 mei tot 3 juli exposeert Herman van Veen, de schilder, in de Grote- of Sint Janskerk van Schiedam onder de titel ‘Moeders’ een reeks schilderijen die een lofzang op de oorsprong verbeelden. Deze langverwachte tentoonstelling die al eerder aangekondigd en door de toen geldende maatregelen uitgesteld werd is gerealiseerd in samenwerking met de vlakbij gelegen Art Gallery Voûte en sluit nu met nieuw werk mooi aan in het totaalproject ‘Moeders’. Hiermee wil Van Veen niet alleen een ode brengen aan de moeders maar ook aan de zee die hij ziet als moeder en aan de droom Maria.
 
Begin april verscheen bij Alfabet Uitgevers zijn nieuwste boek ‘Moeders’; over waar we vandaan komen, hoe dat ons vormt en waar we mee verbonden blijven. De cd ‘Moeders’ die Herman van Veen samen met gitariste Edith Leerkes maakte werd half april gereleaset bij Universal Music.
 
 
Herman van Veen, de schilder
Herman van Veen is na de dood van zijn ouders gaan schilderen. ‘Kleurrijke abstracte verfvelden die geen afbakening verdragen. Het is alsof hij op zijn doeken of papier vallend licht probeert te vangen’ schreef de Belgische kunstfilosoof Frans Boenders over die periode. ‘Doeken en werken op papier in één stevig handschrift doorgewerkt in een flow waarin je zijn taligheid, muzikaliteit en ritme ziet en voelt; krachtig, gevoelig en énorm lichamelijk werk’, zo omschreef kunsthistoricus Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur van Singer Laren de recente werken van Herman van Veen. Herman werkt zo intensief aan een schilderij als hij zingt en speelt. Hij exposeerde onder anderen in Parijs (Espace Pierre Cardin), Kaapstad, Brugge, Singer Laren, Antwerpen (Two of a kind met Robert Helsmoortel), Stralsund (Spiegelungen met Friedensreich Hundertwasser), Leeuwarden (Natuurmuseum Fryslân), Tytsjerk Glazen Paviljoen Park Vijversburg, Schouwburg Utrecht. In Wenen hangt in de Stephansdom zijn schilderij Het blauwe kruis. Zijn werk maakt deel uit van diverse privécollecties.
 
Herman van Veen (1945) groeide op in Utrecht waar hij ook het conservatorium bezocht. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het soloprogramma Harlekijn ‘Niemands knecht, niemands baas’. Sindsdien reist hij met zijn voorstellingen de wereld rond. Van zijn hand verschenen tot op de dag van vandaag meer dan honderdtachtig cd’s, een tachtigtal boeken en zo’n vijfhonderd schilderijen. Voor zowel zijn artistiek werk als zijn inzet voor projecten ten behoeve van vrede, veiligheid en verbondenheid is hij talloze malen onderscheiden. Zo is hij onder andere drager van het Verdienstkreuz am Band des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij heeft een Eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel. Van de Club van Budapest ontving hij de Planetary Consciousness Award. In Frankrijk Le Grand Prix de l’Académie Charles Cros de Littérature Musicale. En in Cuxhaven Duitsland, juni 2021, de Joachim Ringelnatz Literatur Preis.
Herman is vader van vier kinderen en stiefvader van de weeseend Alfred Jodocus Kwak. Grootvader is hij van drie kleinkinderen.
 
De tentoonstelling is vrij toegankelijk en te zien van 18 mei tot en met 3 juli 2022 op dinsdag en woensdag van 12u tot 16u, donderdag, vrijdag en zaterdag van 12u tot 18u en zondag van 13u tot 18u.
 
Tevens op afspraak (contact: Edwin Voûte, tel 06-51 922 582 of edwin@artgalleryvoute.com)
 
Adres Grote- of Sint Janskerk Schiedam: Lange Kerkstraat 37 te Schiedam.
 
 
De tijdens deze expositie tentoongestelde schilderijen zijn te koop via Art Gallery Voûte.
 
De vernissage -op uitnodiging- vindt plaats op dinsdag 17 mei om 19 uur.
 
Foto: Jesse Willems

 

© Copyright 2020 | Grote- of Sint Janskerk Schiedam